Статьи

Кубинський амазон, AMAZONA LEUCOCEPHALA (Linnaeus, 1758)

1. Amazona leucocephala leucocephala (Linnaeus, 1758). Номінальний підвид кубинського амазона.

Опис
Опис. Основний фон оперення птиці - зеленого кольору, кромка кожного пера чорна. Лоб, верхівка голови і ділянку навколо очей - білі; вуздечки, щоки, горло і деякі пір'я на грудях рожево-червоного кольору. Пір'я, що покривають вушні отвори, тьмяно-чорного кольору. Живіт птахів слабо-червоний. Кроющие первинно-махові пера крила і кінчики крил - блакитні. Вторинні махові пера - тьмяно-блакитного кольору. Підхвостових пір'я, що криють жовтувато-зеленого кольору, в той час як загальний колір подхвостья - зелений з зеленувато-жовтими кінчиками пір'я. Основні пір'я хвоста червоного кольору. Дзьоб амазона рогового кольору. Райдужна оболонка ока червонувато-коричнева. Лапки у папуги бурого кольору.


Статевонезрілі птиці - без темних кінчиків пір'я; в меншій мірі мають пір'я рожево-червоного кольору, живіт також в меншій мірі червоного кольору або зовсім червоний колір на животі відсутня.


Довжина птахів цього підвиду складає 32 см (12,5 дюймів), довжина крила - 183-204 мм (7,25-8,0 дюймів).


Поширення. Острів Куба - його східні і центральні райони.

2. Amazona leucocephala palmarum (Todd, 1916). Західний кубинський амазон.


Опис. Птахи цього підвиду за зовнішнім виглядом схожі з попереднім (номінальним) підвидом, однак трохи темніше; живіт темно-червоного кольору або навіть більш інтенсивно забарвлений; горло більш насиченого червоного кольору.


Довжина птаха становить 32 см (12,5 дюймів), довжина крила - 187-202 мм (7,5-8 дюймів).


Поширення. Західні райони Куби і острова Pines.

3 3. Amazona leucocephala caymanensis (Cory, 1886). Кубинський амазон з Великого Кайману (з острова Великий Кайман).


Опис. Зовнішній вигляд птахів схожий з папугами номінального підвиду, але з більш інтенсівноим жовтувато-зеленим оперенням. Чорнуваті кінчики пір'я не є видимим; ділянку білого кольору поширюється тільки на лоб птиці, а не на ділянки навколо очей (як у номінального підвиду). Рожево-червоні щоки і горло часто бувають відмежовані пір'ям зеленого кольору; ділянку живота червоного кольору настільки малий, що майже не видно. За розміром папуги цього підвиду більші попередніх підвидів.


Довжина тіла птаха - 34 см (13,5 дюймів); довжина крила - 192-207 мм (7,5-8 дюймів).


Поширення. Великий Кайман (Великий Кайманових острів).

4 4. Amazona leucocephala hesterna (Bangs, 1916). Кубинський амазон з острова Кайман-Брак.


Опис. Підвид кубинського амазона, що нагадує номінальний підвид, звичайно, більш жовтувато-зеленого кольору. Червоний ділянку на животі більш інтенсивно забарвлений, нерідко навіть переходить в пурпур. Щоки і горло густого червоного кольору. За розміром ці птахи менше номінального підвиду.


Довжина папуги становить 30 см (12 дюймів), довжина крила - 171-185 мм (6,75-7,25 дюйма).


Поширення. Острови Малий Кайман і Кайман-Брак.

*** Примітка. Кайманові острови - це група островів у Карибському морі (Вест-Індія), що знаходяться приблизно в 1150 км на південь від Маямі, Флориди. До складу островів входять три острови. Це Великий Кайман (Grand Cayman), Малий Кайман (Little Cayman) і Кайман Брак (Cayman-Brac). Відкрив острова в 1503 році великий мореплавець, невтомний мандрівник і великий авантюрист Христофор Колумб.

5 5. Amazona leucocephala bahamensis (Bryant, 1867). Багамський кубинський амазон.


Опис. Нагадує номінальний підвид кубинського амазона, однак лоб і верхівка голови інтенсивно-білого кольору. У багатьох птахів вуздечки і ділянки під очима також білого кольору. Ділянка червоного кольору на животі не видно зовсім (відсутній) або ледве-ледве помітний. Підстава пір'я хвоста слабо-червоного кольору. Птахи за розміром великі.


Довжина папуги становить 34 см (13,5 дюймів), довжина крила - 200-217 мм (8-8,5 дюймів).


Поширення. Багамські острови - Инагуа (Великий Инагуа) і Абако. Перш населяв острови - Малий Абако, Акмен, Длінн6ий (Long), Crooked і Фортуни (Fortune).

*** Примітка. Підвиди кубинського амазона - Amazona leucocephala palmarum і Amazona leucocephala caymanensis викликають запеклу полеміку систематиков і орнітологів через те, що лише частина птахів відповідають описаному типу, а всі інші папуги мають схожість з номінальним підвидом - Amazona leucocephala leucocephala.

За даними ISIS (International System Identification Species - Міжнародна система обліку видів і особин тварин в зоопарках і розплідниках - це приблизно 500 установ такого роду по всьому світу) на 5 листопада 2004 року Кубинського амазона як виду в зоопарках-учасниках цієї програми (системи) значилося 27 самців, 31 самка і 7 птахів невідомого статі. Відносно підвидів є такі дані (також на 5 листопада 2004 роки):
Amazona leucocephala leucocephala - 61 самець, 44 самки і 25 птахів невідомого статі;
Amazona leucocephala caymanensis - 1 самець і 2 самки;
Amazona leucocephala hesterna - 2 самця, 1 самка і 4 папуги невідомого статі.

Умови проживання. Птахи населяють низинні (рівнинні) і гірські ліси, перевагу віддають хвойним лісам; зрідка здійснюють набіги на фруктові плантації і культивовані землі, часто руйнуючи їх.

Статус (положення). Кубинські амазони - рідкісні папуги. Невеликі острівні популяції цих птахів знаходяться під загрозою повного зникнення внаслідок знищення лісів і непродуманого інтродуційованих дрібних хижаків. Внесений до I Додаток СІТЕС. Кубинський амазон включений до Червоного списку Міжнародного Союзу охорони природи (МСОП), раніше - Червона Книга МСОП, в категорії LRnt - як вид, близький до видів, що знаходяться під загрозою зникнення.

Звички. Поза сезоном розмноження живуть парами, групами або невеликими зграйками до 30 птахів. Кубинські амазони менш полохливі у віддалених районах свого ареалу, в той же час, в тих місцевостях, де їх переслідують, поводяться вкрай обережно. Ці папуги - досить гучні птиці, особливо при польоті, однак під час годівлі стають майже безшумними. Політ правильний, по прямій, досить стрімкий, з важко змахує крилами. Кричать амазони пронизливо, з металевому відливом в голосі. Звуковий репертуар дуже різноманітний.

Харчування в природі. У природне меню кубинських амазонов входять різні насіння, фрукти, горіхи, вегетативні частини рослин з нирками, суцвіття, шишки сосни; час від часу, папуги здійснюють набіги на сади, фруктові плантації і поля із зерновими культурами.

Розмноження в природі. Сезон розмноження доводиться на період з березня по серпень; гнізда птахів розташовуються в стовбурах порожнистих (порожніх) дерев або мертвих гілках дерев. На острові Абако в кам'яних печерах глибиною 3,2 м (11 футів) були виявлені гнізда кубинських амазонов. У кладці налічується від 2 до 5 яєць. Інкубаційний період триває 26-28 днів. Період вирощування пташенят становить 8 тижнів. Не всі пташенята виживають; дорослі птахи дуже обережні в період розмноження, самка починає вилітати з гнізда тільки через 4 тижні, молоді птахи в цей період залишаються одні протягом усього дня. В цей час пташенята їдять двічі в день. Молоді амазони протягом тривалого часу залишаються з дорослими птахами і після вильоту з гнізда. Розмір яйця - 35,0х28,2 мм (1,38х1,11 дюйма).

Авікультура (утримання в неволі). Кубинський амазон - середньо-галаслива птах серед галасливих папуг. Особливо голосно вони кричать в ранкові та вечірні години. Птахи з дуже міцним і сильним дзьобом. Необхідно регулярно забезпечувати папуг свіжої деревиною; досить швидко звикає до господаря (яка доглядає за папугою людині). При акліматизації до нових умов проявляє витривалість. Кубинські амазони часто бувають агресивними по відношенню до інших видів.

клітка , Вольєра, Авіарій, приміщення для птахів. Зовнішній (вуличний) вольєр для забезпечення нормального польоту папуг, повинен бути розміром 4х1,5х2 м (12х5х6 футів) з прилеглим до вольєра укриттям розміром 2х1,5х2 м (6х5х6 футів). Конструкція для утримання амазонов повинна бути металевою (виготовлена ​​з металу). Мінімальна температура - 10 С (50 F).

Годування в неволі. Див. Статтю про годування папуг.


Розмноження у неволі. Незважаючи на відносно невелике число особин кубинського амазона в умовах неволі, досягнуто їх регулярне розведення. Пара птахів повинна бути ізольована від інших птахів. Розмноження починається в квітні, у внутрішніх приміщеннях, можливо раніше. У кладці 3-4 яйця. Тривалість інкубаційного періоду становить 28 днів. період вигодовування пташенят - 8-10 тижнів. Розмір гніздового ящика - 28х28х60 см (11х11х24 дюйма) з вхідним отвором, діаметр якого становить 8 см (3 дюйма). Гніздовий будиночок (ящик) повинен розташовуватися в темному кутку вольєри (клітини). Під час розмноження птиці агресивно налаштовані по відношенню до свого господаря (яка доглядає за ними людині).

Карпов Н.В.