Статьи

Шабат як найважливіший аспект єврейського життя

  1. Шабат і виникнення Всесвіту: кульмінація Творіння Хто не знає, що таке шабат?
  2. Євреї вірять, що Всесвіт була створена Богом, і святкують виникнення Всесвіту, і раз в тиждень дякують...
  3. За високою духовністю Шабату відкривається практичний і вкрай важливий єврейський ритм людської діяльності:...
  4. Шабат в єврейському будинку. Церемонія зустрічі Цариці-суботи
  5. початок церемонії
  6. Пора за шаббатній стіл!
  7. У замкнутому світі ... любові і щастя ?!
  8. Висновок третій: Шабат - це суворий ритуал і чудовий сімейне свято.
  9. 39 видів заборонених робіт. Авода і Гаммелах
  10. Шабат і Храм
  11. Шабат в Єрусалимі завжди був і залишається шляхом до освячення життя.
  12. Шабат і Вихід з Єгипту. Національний сенс свята
  13. Заключний висновок:

Шабат і виникнення Всесвіту: кульмінація Творіння

Хто не знає, що таке шабат?

Наш союзник Bikinika

Здрастуй, субота! Шабат, шалом! - цими словами кожен єврей зустрічає сьомий день тижня, а вимовляють це традиційне привітання суботи задовго до кінця тижня, як би наближаючи прихід найважливішого дня єврейської традиції.

- цими словами кожен єврей зустрічає сьомий день тижня, а вимовляють це традиційне привітання суботи задовго до кінця тижня, як би наближаючи прихід найважливішого дня єврейської традиції

Shabbat eve table with covered challah bread, candles

Шабат - один з семи днів тижня, коли люди припиняють роботу на славу Творця. «І був вечір, і був ранок» - шість днів творіння Бог будував Всесвіт, він вклав у своє творіння величезну любов, і все, що було створено Ним, виявилося «дуже добре».

І повелів:

Отже, вже на початку Тори Шабат визначається як кульмінація творіння.

Якщо, як каже знаменитий єврейський мудрець Маѓарал з Праги, шість днів творіння символізують створення фізичного світу, у якого є три виміри і шість напрямків простору, то сьомий день відповідає духовного виміру, простору думки і простору свідомості.

А звідси все існуюче знаходить особливий сенс, духовну мету!

Поетичними рядками Тора розповідає про те, як Творцеві, Який створив світ без будь-якого зусилля, знадобилося, немов би відсторонитися від справи творіння для споглядання його духовної мети.

Тим самим в світ була привнесена святість і благословення.

Іншими словами, сьомий день тижня відкрив особливе призначення людини в цьому світі: він повинен постійно нагадувати собі, навіщо його послали в цей світ, для якої мети він народився. І ця мета - бути світу благословенням.

Зробимо наш перший висновок:

Євреї вірять, що Всесвіт була створена Богом, і святкують виникнення Всесвіту, і раз в тиждень дякують за це Творця. Шабат є кульмінація творіння. Він приносить у світ святість, дає духовне осмислення мети життя людини. Таким є перший, космічний, вселенський і людський сенс встановлення Всевишнім Шабату.

Висновок другий, практичний: єврейська «пропорція» і народи світу Висновок другий, практичний: єврейська «пропорція» і народи світу

За високою духовністю Шабату відкривається практичний і вкрай важливий єврейський ритм людської діяльності: шість днів роботи - один день відпочинку. Сьогодні ця єврейська пропорція прийнята всіма цивілізованими народами і стала незаперечним законом праці і відпочинку в багатьох країнах.

Шабат в єврейському будинку. Церемонія зустрічі Цариці-суботи

Три тисячі років євреї дотримуються Шабат Три тисячі років євреї дотримуються Шабат. Це слово походить від «лішбот» (івр.), Що означає «припинення діяльності», «день спокою». Чи не неробства, а спокою від суєти буденних днів. Це такий спокій, як ніби у тебе є все, і, значить, тобі нікуди не потрібно поспішати. Шабат завершується єврейська тиждень. Сьомий день освячений і виділений змінами в одязі, в їжі, в тому, що ми робимо, і в тому, як ми молимося Творця.

До цього дня здавна євреї приберігали найошатніший одягу і саму вишукану їжу. У останнього бідняка були свічки на суботу, вино, хали, м'ясо і риба. Якщо у нього зовсім не було грошей, все необхідне для шабата йому давали в синагозі.

Шабат в кожному єврейському будинку: все дихає спокоєм і радістю, чудовим відчуттям того, як добре бути євреєм. Богобоязливий єврей нікуди не їздить в суботу, не готує їжу, не користується електричними приладами, не витрачає грошей, не курить і не пише. У цей день він байдужий до досягнень техніки. Мовчить радіо, погас екран телевізора.

Спортивні ігри, цирк, театральні вистави, автострада - не для нього.

початок церемонії

Зустріч суботи (кабалат шабат) відбувається за єврейською традицією напередодні ввечері в йом дулі (в п'ятницю) в ерев Шабат. Церемонія починається благословенням світла і вина. Світло і вино - ключі до цього дня. Свічки запалює господиня вдома не пізніше, ніж за 18 хвилин до заходу сонця, і вимовляє традиційне благословення:

Барух Ата Адонай, Елоѓейну, Мелех ѓаолам, Ашер кідшану беміцвотав вецівану леѓадлік нер шель Шабат! - «Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар Всесвіту, який освятив нас Своїми заповідями і заповів нам запалювати суботні свічки!»

Дві свічки символізують заповіді про суботу - «шмор везахор». Шмор - охороняй, виконуй, дотримуйся (Дварим .5: 12); «Захора» - пам'ятай (шмаття .20: 8). Всевишній повелів євреям завжди пам'ятати заповідь про суботу. Охороняючи суботню святість, ми показуємо нашу любов до Нього. Зустріч шабата починається з подяки і прославлення Всевишнього. Зазвичай читають псалми 92, 94-98, 28, співають суботні пісні: «Леха доди», «Шалом Алейхем» та інші. Потім батьки благословляють дітей - Біркат ѓабанім (Береш .48: 20, Бемідбар .6: 24-26). Батько кладе руки на голову дитини і вимовляє благословення: для хлопчиків - «йесімха Елоѓім кеЕфраім ве кеМенаше» - «Та зробить тебе Бог подібним Ефраїму і Менаше»; і для дівчаток - «йесімех Елоѓім кесаря, Рифка, Рахель Велі» - «Та зробить тебе Бог подібної Сарі, Рівке, Рахелі і Леї».

Ці прості і звичні дітям слова наповнені теплотою і святістю.

Після цього чоловік співає дружині гімн вихваляння гідної жінки Ешет Хаіль - з книги Шломо Теѓілім (глава 31, вірші 10-31), в якій чоловік віддає належне господині будинку.

Пора за шаббатній стіл!

Настає час святкової трапези Настає час святкової трапези. Вимовляється благословення над виноградним вином або соком, який символізує радість Божого дару: Барух Ата, Адонай, Елоѓейну, Мелех ѓаолам, боре при ѓагафен - «Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар Всесвіту, Який створив плід виноградної лози» - (Теѓілім .103 : 15):

Дві хали на суботньому столі - це нагадування про те, що напередодні суботи Бог давав нашим предкам в пустелі манни вдвічі більше, ніж в будні. Хали накривають білою серветкою, як символ манни, покритої ранковою росою. Дві хали говорять нам про вірність Творцю. Вимовляється благословення над хлібом: Барух Ата, Адонай, Елоѓейну, Мелех ѓаолам, ѓамоці Лехеме хв ѓаарец - «Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар Всесвіту, виростаючи хліб від землі». Тепер халу ділять між усіма сидять за столом. Під час трапези всі гості і господарі насолоджуються спілкуванням, обговорюють теми з тижневої глави Тори, співають змірот - суботні пісні. Панує атмосфера любові, радості - Онега Шабат: насолода спокоєм для тих, хто готувався до приходу суботи протягом тижня.

Після трапези звучить Біркат ѓ a Мазон - подяка за їжу (Дварим 8:10).

У замкнутому світі ... любові і щастя ?!

Єврейський шабат - це не простий ритуал, і, якщо людина хоче виконувати його неухильно і результативно, шабат пред'являє до нього досить суворі вимоги. Єврей, який зберігає суботу, починаючи з заходу сонця в йом дулі й до суботніх сутінків, живе, як може здатися, в своєму власному замкненому світі. Але цей світ може бути для нього дуже приємним.

Висновок третій: Шабат - це суворий ритуал і чудовий сімейне свято.

Він займає центральне місце в житті єврея. У будні багато суєти, а в суботу сім'я завжди разом, і діти добре знають, що це їх день. Це і день тата і мами. Телефон не дзвонить. Можна разом читати, гуляти або просто спостерігати за природою. Шабат - оазис спокою і любові: коли Творець наповнює весь простір Будинки Своєю любов'ю, коли любов проявляється у взаєминах між чоловіком і дружиною, батьками і дітьми. Соблюдающему єврею не потрібні ніякі розмови про якоїсь важливої мети, заради якої варто дотримуватися законів суботи: самі закони і є ця важлива мета.

«Шабат для віруючого єврея - це вісь його існування, джерело його сили, бадьорості і гордості» (Герман Вук).

Не випадково саме з дотримання суботи починається повернення до іудаїзму багатьох асимільованих євреїв. Багато хто сприймає обмеження шабата як нестерпний тягар, але для того, хто цим обмеженням підкорився, вони стають урочистій, радісною церемонією, що увійшла в його плоть і кров.

шабат - це не просто вихідний день.

Головний підсумок шабата - це шломбайт, світ в єврейському будинку, радість і піднесений настрій.

39 видів заборонених робіт. Авода і Гаммелах

В івриті є два різних слова, що позначають роботу: авода і Гаммелах В івриті є два різних слова, що позначають роботу: авода і Гаммелах. Авода - одного кореня зі словом евед, «раб». А Гаммелах - зі словом Малахов, «ангел». На перший погляд, слова ці позначають майже одне і те ж, але за значенням коренів ясно, що вони розрізняються. Авода позначає просту фізичну роботу, просту фізичну працю. Гаммелах позначає творення, створення чогось нового. У суботу заборонена саме Гаммелах, а не авода.

Тому Шабат - це не просте припинення роботи. Дотримуватися шабат повністю - значить утримуватися від будь-яких дій, якщо вони призводять до якихось змін, нововведень, поліпшень.

Мудреці описали 39 видів заборонених робіт (млахот) відповідно до тих видів робіт, які були необхідні при спорудженні Мішкан - переносного Храму і всього, що в ньому знаходилося: ці види перераховані в другій книзі Тори - шмаття, в главах 25-28, 30 -31, 35-40.

Мудреці вчать нас, що сам Мішкан є духовним прообразом усього світу. І саме тому ті види роботи, які виконувалися при його будівництві, в суботу заборонені. Детальніше про це читайте тут .

Ця традиція бере початок в епоху Моше. А види забороненого праці стосуються основних занять людини: приготування їжі, шиття одягу, будівництва жител, виробництва товарів і торгівлі. Аналіз заборон на тридцять дев'ять видів праці докладно описаний в окремому трактаті Талмуда Шабат (розділ Моед).

Якщо віра в єдиного Бога - це перша в іудаїзмі, то друге - це його здоровий глузд. Тому всі обмеження шабата скасовуються у разі крайньої потреби - хвороба або необхідність порятунку людини.

Шабат і Храм

Єврейська історія склалася так, що Шабат, як святиня часу, виявився міцнішим, ніж святиня просторова - Храм в Єрусалимі Єврейська історія склалася так, що Шабат, як святиня часу, виявився міцнішим, ніж святиня просторова - Храм в Єрусалимі. Багато століть назад Божий Дім було зруйновано. Але як і раніше ніде не відчувається атмосфера шабата так, як вона живе у вічному місті. В Єрусалимі до суботи все завмирає, закриваються магазини і торгові центри, затихає рух на вулицях. Люди поспішають закінчити свої справи, поспішають додому. Жінки готують суботню трапезу і збирають на стіл, чоловіки йдуть в синагоги. Запалюються традиційні суботні свічки. Шабат входить в місто! Його вітають вежі Старого міста і Храмова гора.

Шабат в Єрусалимі завжди був і залишається шляхом до освячення життя.

Якщо протягом шести днів людина забуває про джерело своєї сили, то шабат нагадує йому про його Творця. Неможливо уявити собі щось інше, більш важливе і сильне, що більше збагачувало б навколишній світ, ніж шабат у всіх його аспектах. Шабат довів силу свого впливу на єврейський народ протягом багатьох століть.

Шабат і Вихід з Єгипту. Національний сенс свята

шабат    - це єдиний символ іудаїзму, який зустрічається в Десяти Заповідях шабат - це єдиний символ іудаїзму, який зустрічається в Десяти Заповідях. Він сформульований в П'ятикнижжі двічі: в книзі шмаття (Вихід) і в книзі Дварим (Повторення Закону). У книзі Дварим (Повторення Закону) до вже відомого закону, прочитаного нами в книзі шмаття, додано нове вказівку:

«Дотримуйся день суботній, щоб святити його, як наказав тобі Господь, Бог твій. Шість днів працюй і роби кожну справу твоє. День же сьомий, субота для Господа, Бога твого, не роби ніякої роботи, ні ти, ні син твій, ні дочка твоя, ні раб твій, ні рабиня твоя, ні віл твій, і осел твій, і всяка худоба твоя , ні прибулець твій, який у воротах твоїх, щоб відпочив раб твій і рабиня твоя, як ти. І пам'ятай, що рабом був ти в землі Єгипетській, але Господь, Бог твій, вивів тебе звідти рукою дужою і потужним раменом, тому наказав тобі Господь, Бог твій, встановити день суботній »- Дварим .5 : 12-15.

Кожен народ відзначає своє національне свято, день свого виникнення як нації, припиненням роботи і урочистими церемоніями. шабат - це єврейський національний свято, день, коли євреї відзначають своє виникнення як нації під час Виходу з Єгипту.

Євреї шанують не тільки Б-га-Творця і Творця Всесвіту, але і Б-га, який піклується про своїх творах. Звідси ми розуміємо значення Виходу євреїв з єгипетського рабства для виконання заповіді шабата. Раби не мають права вирішувати, коли їм працювати і коли відпочивати; вони повністю підвладні волі своїх господарів і не володіють ні результатами своєї праці, ні часом. Раби не хазяї часу. Свобода - це, перш за все, можливість розпоряджатися своїм часом.

Заключний висновок:

Шабат для Ізраїлю має особливе значення, бо Ізраїль став народом на шляху від рабства до свободи. Цей подвійний сенс пронизує юдейську релігію: вдячне поклоніння Всевишньому і святкування особливої долі Ізраїлю, як свідка справ Господа в історії людства.

шабат - це постійне нагадування людині про створення світу і про виникнення народу Ізраїлю. І в цьому його значення.

Це строгий ритуал і чудовий сімейне свято.

Бо хто суботу, той постійно пам'ятає про створення світу Творцем, Вихід з Єгипту і самобутності єврейського народу.

Шабат назавжди залишиться найважливішим єврейським спадщиною, загальним для всього єврейського народу.

Шабат і виникнення Всесвіту: кульмінація Творіння Хто не знає, що таке шабат?
Любові і щастя ?
Любові і щастя ?