Рецензія на фільм «По Чумацькому шляху»

Ексцентрична, але другосортна антивоєнна трагікомедія Еміра Кустуріци, яка нічого не додає до того, що режисер уже сказав про війни в Югославії.

В кінці війни в колишній Югославії сербський молочник Коста ( Емір Кустуріца ) Возить свій товар солдатам на фронт, який проходить прямо по селу Кости. Тим часом його суджена Мілена ( Слобода Мічаловіч ) Купує в центрі для переселених осіб наречену для свого брата, відомого військового. Жінка сподівається влаштувати відразу два весілля. Куплена наречена виявляється італійкою з югославськими коренями ( Моніка Белуччі ). Коста незабаром в неї закохується, і вона відповідає взаємністю, але приготування до подвійного торжества йдуть своєю чергою. Раптово в село прилітають британські спецназівці, які хочуть вбити італійку і всіх, хто її знає, за те, що жінка ніколи дала свідчення проти їх генерала. Кості і італійці доводиться рятуватися втечею.

Це перша повнометражна художня стрічка Еміра Кустуріци з часу вийшов в 2007 році «Заповіту»

Війни 1990-х - головна подія в історії Югославії останніх десятиліть, і знаменитий Емір Кустуріца вже в третій раз звертається до цієї болючої теми. Що цікаво, він щоразу відходить все далі від політики. Якщо його перша картина на військову тему « підпілля »Була надто політизованою, а його друга військова стрічка« Життя як диво »Прагнула бути подалі від політики і ближче до особистих переживань, то в« По Чумацькому шляху »політики практично немає.

Війна в новому фільмі Кустуріци постає безглуздим і нещадним божевіллям, якому противиться навіть природа в особі соколів і змій, які допомагають Кості і заважають його ворогам. З війною можна миритися, від війни можна бігти, але бажати війни і брати участь в ній абсурдно. На жаль, війна добирається навіть до тих, хто, як колишній музикант Коста або його італійська кохана, не бажає мати з нею нічого спільного. Жорстока іронія долі - герої переживають війну і дотягують до перемир'я, але потрапляють як курей в ощип з вини британських миротворців. Які, здавалося б, повинні наводити порядок, а не влаштовувати бійню.

На відміну від своєї спортивної героїні, Слобода Мічаловіч в юності займаюся не гімнастикою, а оперним співом

Якщо не брати до уваги епілогу, дія якого розвивається в наші дні, «За Чумацькому шляху» ділиться на дві половини. Перша половина фільму викликає в пам'яті картини на кшталт « Чорна кішка, білий кіт », Оскільки це енергійне і просочене абсурдистськими деталями опис життя в селі, населеної химерними і колоритними особистостями кшталт ушлой бой-баби Мілени - колишньої чемпіонки Югославії з гімнастики, яка до сих пір любить вставати в гімнастичні стійки. Коста і італійка на загальному тлі постають чи не найбільш нормальними особистостями, хоча у них є свої примхи.

Потім, після прибуття британських вбивць, фільм перетворюється з комедійної мелодрами в погоню, і починається друга частина стрічки, куди більш кривава і одночасно чарівна. Так, в одній зі сцен загнані на високе дерево герої раптом просто летять від ворогів, а в іншій сцені допомагають Кості соколи здувають крилами британців з гори, де рятуються Коста і італійка.

Як зазвичай у Кустуріци, все це виглядає красиво і незвично, і головні ролі виконують великі особистості - починаючи з самого режисера, який в останні роки частіше виявлявся перед об'єктивом, ніж в кріслі постановника. Але чим довше дивишся «За Чумацькому шляху», тим ясніше стає, що режисерові толком нічого сказати, крім очевидних банальностей про огидності війни і всеперемагаючої любові. Стиль Кустуріци на місці, а ось цікаве зміст зникло, і тому в пам'яті застряє не фільм в цілому, а окремі, найдивніші і ефектні моменти. Скажімо, сцени, пов'язані з величезними настінним годинником в будинку Мілени, які настільки потужні, що затягують людей в свій механізм.

При цьому магічні епізоди по ходу погоні руйнують її драматизм, оскільки результат кожного етапу погоні визначається не природним розвитком подій, а лівою п'ятою режисера. Чи захоче Кустуріца - героїв врятує довільне диво. Чи не захоче - їм доведеться повзати по землі і бігати по мінних полях. Де логіка? Немає логіки. Зрозуміло, на війні її часто не буває, але не настільки ж!

Мабуть, найсильніший момент «За Чумацькому шляху» - його одночасно інтимний і пафосний фінал. Кінцівка стрічки настільки вражає, що починає здаватися, що вона виправдовує всі слабкості попередніх сцен. Але коли виходиш із залу, це мана проходить, і фільм знову постає скупченням сильних і другосортних фрагментів без сильної і цікавою об'єднуючої ідеї. Хоча навіть такий Кустуріца - це все ж Кустуріца, і його фірмове бурхливий режисерське уяву ні з ким не сплутати.

З 12 січня в кіно.

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!
Ексцентрична, але другосортна антивоєнна трагікомедія Еміра Кустуріци, яка нічого не додає до того, що режисер уже сказав про війни в Югославії Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер