Рецензія до гри "Warcraft III: The Frozen Throne" (2003). тягар ізгоїв

Рік виходу: 2003 Жанр: strategy Платформа: PC Країна: США Рейтинг: 8.91

Минулого разу, кажучи про Warcraft III, я не сильно заглиблювався в історію, намагався загальними словами описати відбуваються. У разі ж великого доповнення буде багато спойлерів.
Отже, сама по собі гра зазнала деяких змін. Це все та ж стратегія в реальному часі, але кожна раса отримала два незвичайних юніта, літаючий і наземний: яструб і відьмак (чарокрад) - Альянс, нетопир і служитель предків - Орда, лісової дракончик і гірський велетень - Нічні ельфи, сфінкс і Обсидиановая статуя - Нежить. В основному це істоти підтримки. З'явилися будівлі-магазини, нові типи броні і атак у воїнів і веж, а також додаткові герої, які по повній розкриваються в основному сюжеті гри. Все це заради балансу і більшої варіативності.
Пора поговорити про кампаніях, яких можна розділити на дві нерівні частини: "Підстава Дуротар", що розповідає про долю Орди Тралла і людей Джайн Праудмур, зробленої в стилі RPG, і всі інші, що оповідають про долю "зрадника" Иллидан з нагами, а також тих, що вижили ельфів Кель`таласа і крижаному троні Короля-Ліча Нер`Зула (в нашому перекладі він став називатися Володарем Тьми). У кожній з них зустрічаються Нагі, нова не зовсім повноцінна раса, яка зіграє свою роль в кожній історії. Мабуть, варто почати з орків.
Ця кампанія ніяк не перетинається з основним сюжетом, скоріше вона готує гравців до World of Warcraft. У центрі сюжету повелитель звірів Рексар з Мок`натала, наполовину орк, наполовину огр. Волею долі він знайомиться з Трал та допомагає молодому вождю (так, Рексар насправді старше) захистити новий будинок орків, а заодно і тролів, і тауренов (мінотаври - наша локалізація). Міста і армії як такої тут немає: три великих акту дають можливість досліджувати великі локації, знаходити нових персонажів, таких як Чень Буйний Портер, який з невідомих причин в Росії отримав ім'я Райво з Пандара. Що ж до сюжету, повертається флот людей Кул`тіраса, якого не було з часів другого Варкрафта, яких веде людина старого гарту, адмірал Праудмур (батька Джайн), не здатний зрозуміти новий пристрій світу і оркам доводиться вступити в бій зі старими ворогами. Може здатися, що це досить передбачувано, однак кампанія вельми оригінальна, герої: Рексар, Рохан (троль-новачок), Керн і Чень (якщо не пропустили в першому акті його) розносять все на своєму шляху, перетворюючись в справжніх монстрів під кінець гри. А фінал в стилі MOBA не залишає байдужим.
Тепер перейдемо до основного сюжету. Кампанія "Жах з глибин" повертає нас в північні ліси Калімдора, де нова героїня МеВ розшукує втік Иллидан, бажаючи повернути свого 10000-річного в'язня в темницю. Завдяки вмінню "Стрибок" на всіх картах можна знайти безліч секретів, в які може потрапити тільки тюремщіца, будь то маленький острівець, печера або сад з щуром, яку треба підірвати, клацаючи по ній безліч разів. Не варто забувати і про ветеранів: Тіренд і Фаріон приєднаються ближче до середини кампанії і допоможуть з'ясувати мотиви "зрадника", а також знайдуть ... підхід до нього, під кінець "сліпого, який бачить те, що недоступно зрячим" точно не назвеш лиходієм, скоріше незрозумілим генієм, який нечасто думав про наслідки.
"Прокляття Месників" (насправді Ельфів Крові) йде відразу ж після історії з їх заморськими родичами. Хоч і зветься кампанією Альянсу, як такі люди тут перестають бути іграбельності персонажами вже після першої місії, адже головний герой тут - принц Кель, лідер ельфів Кель`Таласа. Кожна місія тут вельми нестандартна, так довговухим часто допомагають "змеелюди", а ближче до кінця взагалі використовується суміжний табір з будівель відразу двох народів. Варто виділити секретну главу "Вихід", зроблену в жанрі "Tower Defence". Ну, ви знаєте, сотні істот біжать на вірну смерть, намагаючись знищити Портал, коли їх там взагалі не може бути ... В цій кампанії найменше голів, але деякі з них точно займуть багато часу, та й вже точно своєю неординарністю вразять: ізгої різних світів і часів намагаються вижити в вмираючому світі.
"Повелитель Тьми" завершує все одній чорною крапкою, подібно "злий" кінцівці Starcraft: Brood War, так що тут не побачиш торжества добра і повалення вселенського зла. Ми знову повертаємося до старого знайомого - принцу Артаса, якого сам Король-лич (не в нашому перекладі) викликає назад в Нортренд, щоб врятуватися від гніву свого творця Кіл`Джедена. Те, як старий Нер'зул пов'язаний з одним з лідерів палаючого легіону, що не розпишешся в парочці пропозицій (для цього найкраще підійдуть книги ...), та й в грі про це трохи сказано, важливо те, що Іллідан намагається зруйнувати Крижаний Трон - джерело сили і одночасно темницю владики Батога. Над кінцівкою постаралися, тут і громадянська війна мерців, Повелителі жаху, яка звільнилася Сільвана, довгі шляхи під землею, після чого на Вершині Миру можна буде побачити, як служителі Льоду дадуть відсіч воїнам Полум'я.
Ну, закруглюється. Шикарних внутрішньоігрових роликів не так вже й багато: вступний і фінальний (дуель виглядає слабенько і не береться до уваги), але і ці два просто шикарні. Самі кампанії в основному закінчуються нетривалими сполучними інтерлюдіями ( "Шляхи розходяться", "Наказ Кіл`Джедена"). Такого епічно розмаху як в Reign of Chaos немає, історії більш локальні, немає "порятунку світу від ворогів всього живого", однак це все той же захоплюючий Warcraft III.
Але одне засмучує: Кель, вайш'ї і Іллідан - головні герої доповнення повернулися в World of Warcraft: The Burning Crusade як лиходіїв-диктаторів, яких із задоволенням досі вбивають гравці ...

Автор: Regolas (Всього рецензій: 16 , Середня оцінка: 9.34)

13.08.2017